Rüya İle Amel Edilir Mi?

Rüya ile amel etmek gerekir mi sorusu tarih boyunca birçok İslam alimi için inceleme konusu olmuştur. İslam dini açısından rüya ile amel edilmesi uygun görülmemiştir. Rüyalar türlerine göre farklı şekilde sınıflandırılmakta ve insanlar için hem iyi hem de kötü bir takım işaretleri çeşitli sembollerle kişiye bildirmektedir. Çoğu kıssa da ve kaynakta bazı rüyaların gerçek hayata tesir ettiğinin örnekleri bulunmaktadır. Ancak her ne olursa olsun rüya ile amel edilmesi doğru değildir.

İslam dini açısından takip edilmesi gereken iki kaynak vardır. Bunlardan ilki Kuran’ı Kerim ikincisi ise Hadis’i Şeriflerdir. Kuran’da rüyalar hakkında açık ve net şekilde yorumlara rastlanmaz. Ancak günümüze kadar ulaşmayı başaran sahih birçok hadiste peygamber efendimiz rüyalar hakkında birçok bilgiyi bizlere öğretmiştir. Müminlerin rüyası nübüvvetin kırk altı bölümünden biridir, hadisi şerifi rüyaların değeri hakkında bazı ipuçları vermektedir. Rüya ile amel etmek pek çok kaynakta ve hadiste doğru görülmemiştir.

Rüyaların İslam’daki Yeri Nedir?

Rüya ve İslamiyet arasındaki ilişki oldukça derindir. Özellikle istihare ile rüya görmek ve buna göre kişinin yönelimini değiştirmesi birçok kişinin kafasında soru işareti bırakmaktadır. Her ne kadar rüya ile amel edilmese de kişiler Allah’ın takdiri ile zaman zaman rüya yolu ile müjdelenmekte veya ikaz edilmektedir. Bu tip rüyalar için kişinin kalbine gelen ilk şekilde hareket etmesi doğrudur. Fakat hayırlı yönde rüyanın yorumlanması her zaman için tavsiye edilmektedir. İslam’a göre üç çeşit rüyadan söz edilebilir. Bunlar:

  • Salih rüyalar,
  • İnsanın kendi yorumladığı rüyalar,
  • Şeytani rüyalar.

Olarak incelenebilir. Peygamber efendimiz rüyalar hakkında; bir kişinin güzel bir rüya görmesi halinde Allah’a şükretmesi, hoşuna gitmeyen bir rüya görmesi halinde de yine Allah’a sığınarak yardım dilemesi gerektiği tavsiye edilmiştir.

Her rüya ilahi bir anlam taşıyamayabilir. İnsanın içinde bulunduğu duruma veya kendi kafasında kurduğu olaylara göre rüya görmesi de mümkündür. Bu rüyalar herhangi bir şey ifade etmez. Bu nedenle rüyalarınızı sadece işinin ehli kimselerle paylaşmanız ve onların hayırlı yorumlarını dikkate almanız tavsiye edilmektedir.

Rüyalar Gerçek Hayata Etki Eder Mi?

Rüyalar bağlayıcı mıdır sorusu insanlığın ortaya çıkışı ile birlikte başlamaktadır. Bazı kişilerin tarih içinde rüyalar ile gerçek hayatı arasında güçlü bir bağ olduğu yönünde örnekler mevcuttur. Ancak bu durum kişinin iman selameti ve manevi durumu ile doğrudan ilgilidir. Her rüya gerçek hayatta zuhur etmez. Ancak güzel rüyaların gerçek hayatta da etkili olması için kişiler Allah’a şükreder, dua edebilirler.

Rüyaya göre hareket etmek doğru değildir. Her ne kadar rüyalar manevi bir işaret taşıyor gibi görünse de şeytanın aldatmacası da olabilir. Bu nedenle kişinin rüya ile amel etmesi hiçbir zaman tavsiye edilmemektedir.

Rüya Tabirleri Doğru Mudur?

Rüya tabirlerine inanmak doğru mudur, rüya ile amel edilir mi vb. sorular insanların büyük bir bölümü için oldukça önemlidir. Bu konu hakkında bir hadiste Hz. Peygamber, rüyaların ehil ve iman sahibi iyi kimselere anlatılması gerektiği ve bu kimselerinde rüya hayırlıysa yorumlaması tavsiye edilmiştir. Bu yönüyle her rüya tabirinin dikkate alınması doğru değildir. Burada önemli olan rüyaları yorumlayacak kişinin ehil olmasıdır.

Rüya tabirlerinde her zaman gerçek anlam bulunmayabilir. Rüyada görülen işaretler bazı durumlarda hayırlara işaret ederken bazı durumlarda olumsuz yorumlanabilir. Bu nedenle rüya ile amel etmek İslam dini açısından hoş karşılanmaz. Görülen tüm rüyalar için Allah’a şükrederek, yardım istemek en hayırlı yöntemdir.

Daha fazlası için, Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz.
En iyi Medyum Hoca kim? - Medyum Hocalar - Medyum Geylani