İstihareye Nasıl Yatılır, İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

İstihareye yatmak deyimi halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. İstihare sözlük anlamı itibari ile hayırlı olanı istemek demektir. Kişinin kendi hakkında alacağı bir kararının veya bir işin gerçekleşmeden önce hayırlı olup olmadığının rüyalar ile ilham edilmesinin yolu istihareden geçer. Çoğu zaman insanlar tarafından hangi kararın daha hayırlı olacağına karar vermek zor olabilir. Bu durumda sahih hadislerle Hz. Muhammet’ten günümüze kadar ulaşan istihare yöntemi, insanların bu tip önemli kararlar vermesini sağlamaktadır.

Temelde herkes istihare namazı kılıp rüyaya yatabilir. Ancak bu işlem sonrası kişi doğrudan konuyla ilgili bir rüya görmeyebilir veya gördüğü rüyayı hatırlayamayabilir. Bu tip durumlarda kişilerin kalbine gelen ilk karar ve meyil ettikleri tarafa bakmaları gerekmektedir. İstihare ile rüya görülse bile bu rüya doğrudan alınması planlanan karar ile ilgili olmayabilir. İstihare namazı kılmak ve akabinde istihare duasını okumak kişinin manevi alemde konu hakkında bir fikir edinmesi mümkündür.

İstihare Namazı Nedir, Ne Zaman Kılınır?

İstihare namazı bir işin kendisi hakkında hayırlı olup olmadığını kestiremeyen kişiler tarafından kılınarak manevi işaretler ile karar vermesini sağlamaktadır. Rüya aleminde gelecek feyz ile kişiler bu önemli kararlar hakkında ne şekilde davranması gerektiğini Allah’ın yardımına sığınarak manevi işaretler ile çözebilir. İslam dinin ilk yıllarında Araplar tarafından bir yolculuğun kişi hakkında hayırlı olup olmadığının anlaşılması için fal yöntemi uygulanmaktaydı. İslam’da haram kılınan bu yöntem daha hayırlı ve güzel bir yöntem olan İstiharenin kullanılmasını ortaya çıkarmıştır.

İstihare namazı her zaman kılınabilir. Ancak namaz sonrası kişinin uykuya yatması ve rüya görmesi için yatsı namazının akabinde yapılması daha eftaldir. İstihare namazına farklı tür nedenlerle başvurulabilir. Önemli bir iş kurmadan önce, evlilik için, yolculuk öncesi ve daha birçok konu hakkında hayatınızı etkileyeceğini düşündüğünüz tüm kararlarda istihare namazı ile kalbinize gelen ilahi nurun yorumlanmasını sağlayabilirsiniz.  

İstihare Duası Nasıl Yapılır?

İstihareye yatanlar alacakları bir karar öncesi manevi işaretlerle ne yönde hareket edeceklerini belirleyebilirler. İstihare namazı temelde şükür namazı ile benzerlik göstermektedir. İlk önce niyet edilerek abdest alınır ve yatsı namazı kılınır. Yatsı namazının ardından iki rekat istihare namazı kılmak için niyet edilir.

  • Birinci rekatta; Süphaneke, Fatiha ve Kafirun,
  • İkinci rekatta; Fatiha ve İhlas

Sureleri okunarak namaz bitirilir. Buhari, Teheccüd 25; Tirmizi, Vitr 18 vb. sahih hadis kaynaklarında istihare duası yer almaktadır. Hz. Peygamber’den günümüze kadar aktarılan istihare duasını Arapça olarak, bilmeyenler Türkçesini okuyarak Allaha niyaz ederler. Duanın okunmasının ardından kişiler abdestli bir şekilde, sağ taraflarına doğru yüzleri kıbleye bakacak şekilde yatarak uyurlar. Namaz sonrası kişilerin yeme içme, dünyalık sohbet veya başka bir işle meşgul olması tavsiye edilmez. Namaz ve dua sonrası doğrudan uykuya yatmak yapılması gereken en doğru işlemdir.

İstihare Namazına Nasıl Niyet Edilir?

İstihare rüyası size doğrudan konu hakkında bir işaret vermeyebilir. Çoğu rüyalarda olduğu gibi bu niyetle yatılan uykularda görülen rüyalarda çeşitli sembol ve işaretler yardımıyla sizlerin ne yönde bir karar alması gerektiğini belirtebilir. Önemli olan istihare sonrası kişinin rüya görmemiş olsa bile ne hissettiğidir. Çok istenen bir işe karşı soğukluk hissetmek veya yeni bir alternatifin ortaya çıkması istiharenin en büyük etkisi olacaktır.

İstihare temelde hayırlı olanı istemek şekilde tanımlanır. İstihare namazı kılmak ve dua etmek bir iş hakkında Allah’tan en hayırlısını istemektir. Allah rızası için istihare namazına niyet edilerek namaz kılınabilir.

Daha fazlası için, Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz.
En iyi Medyum Hoca kim? - Medyum Hocalar - Medyum Geylani