Kuranda Rüyanın Yeri ve Önemi

Kuranda rüyanın yeri özellikle Hz. Yusuf ile ilgili ayetlerin olduğu bölümlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra rüya tabirciliği ile tanınan Hz. Yusuf peygamberden ziyade birçok olayda rüyalardan kuranda bahsedilmiştir. Kuranı Kerim’in yanı sıra günümüze kadar ulaşan sahih kaynaklı hadis – i şerifler de de rüyaların önemi hakkında bilgiler verilmiştir.

İslam dinine göre rüyalar ile amel edilmez. Fakat bu yorum rüyaların hakikat olmadığı veya rahmani olarak gösterilmediği anlamına gelmez. Kuran ve hadislerde rüyalara çok sık değinilmektedir. Kuranda rüyanın önemi hakkında özellikle; Yusuf 15/5, 43, 100; El – İsra 17/60 vb. birçok farklı ayette rüyalar hakkında çeşitli ipuçları bulunmaktadır.

İslam’da Kaç Tür Rüya Vardır?

Rüyaların sırrı ve öneminin kavranması için İslam’a göre âlimlerin ortaya koyduğu yorumları incelemek gerekir. Birçok alime göre İslam dininde rüyalar 3 temel başlık altında değerlendirilmektedir. Buna göre:

  • Rahmani (salih) rüyalar,
  • Şeytani rüyalar,
  • Nefsani rüyalar.

Şeklinde sırlanabilir. İslami kaynaklara göre bu üç tür rüyalardan ilki yani rahmani rüyalar müjdeleyici veya uyarıcı olarak iki farklı başlık altında incelenebilir. Şeytani rüyalarda ise şeytanın vesvese ve aldatmacalarına maruz kalan kişilerin gördükleri rüyalardır.

Nefsani rüyalar diğer iki rüya türünden büyük farklarla ayrılır. Çünkü bu rüyalar tamamen kişinin bilinçaltı, yaşayış biçimi, arzuları vb. durumlardan ortaya çıkan rüyalardır.

Salih (Rahmani) Rüyalar Nelerdir?

Rahmani rüyaların özellikleri incelediğinde temelde bu rüyaların Allah’ın lütfu ile kişilere gösterildiği düşünülebilir. Rahmani rüyalara; rüya – ı sadıka, rüya – ı saliha veya rahmani rüya da denilmektedir. Bu rüyalar Allah tarafından görevli meleklerce insana bahşedilen rüyalardır. Bazı özel vakitlerde, gün ve gecelerde ve istiharelerde görülebilir.

İslam dinin temsilcisi Hz. Muhammed tarafından bu tür rüyalar için müjdeleyici anlamına gelen mübeşşirat ifadesinin kullanıldığı düşünülmektedir Buhari, Ta’bir, 5 ve Tirmizi, Rü’ya, 2 – 3 gibi kaynaklarda konuya ilişkin çeşitli hadisler yer almaktadır. Rahmani rüyaların kişi tarafından anlaşılabilmesi oldukça zordur. Bu tip rüyaları işin ehli ve güvenilir kimselerle paylaşarak rüya yorumu hakkında fikir alabilirsiniz.

Kuranda Rüya İle İlgili Geçen Ayetler Var Mıdır?

Kuranda rüya ayetleri çoğunlukla peygamber kıssaları üzerinden bizlere aktarılmıştır. Ağırlıklı olarak Hz. Yusuf’un kıssalarının geçtiği bölümlerde rüyalara ilişkin bilgiler yer almaktadır. Kuranda rüyanın önemi bu yönüyle bilinen bir gerçektir. Kuranda:

  • Yusuf Suresi, 5, 36, 43, 44, 45, 100. ayetler,
  • İsra Suresi, 60. ayet,
  • Saffat Suresi, 105. ayet
  • Fetih Suresi, 27. ayet

Kuranda rüyalarla ilgili geçen başlıca ayetlerdir. Toplamda kuranda 14 farklı ayette rüyalarla ilgili olayların anlatıldığı belirtilmektedir. Ağırlıklı olarak Yusuf Suresinde rüyalara ilişkin çok önemli bilgiler ve örnekler yer almaktadır.

İslam’a Göre Rüya Tabiri Nasıl Yapılır?

Haberci rüyalar nasıl anlaşılır, İslam’a göre rüya tabiri neye göre yapılır vb. sorular için net bir yanıt vermek mümkün değildir. Rüya tabiri derin bir ilim ve birikim gerektirir. Ayet ve hadislerin doğru yorumlanması, alimlerin görüşleri, tefsirler vb. tüm detaylar incelenerek örneklerle rüya tabiri yapılabilir. Rüyalarda doğrudan mesaj verilmez. Rahmani rüyalarda eğer bir müjde varsa bu müjde bazı semboller üzerinden kişiye aktarılır. Bu sembollerin doğru bir şekilde yorumlanarak sonuca varılması gerekmektedir.

İslam’da rahmani rüyaların yorumlanması için sabit kaynakların yanı sıra, İslam alimlerinin geçmişten günümüze kaleme aldıkları rüya tabirleri hakkındaki çalışmalarının da dikkate alınması gerekmektedir. Kuran rüyanın önemi ve hadislerle rüyanın açıklaması hakkında bilgi sahibi olmayan kişilerin bu nedenle rüya tabiri yapmaları düşünülemez.

Daha fazlası için, Facebook sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yorum yazın

 

Yorum yazın

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

En iyi Medyum Hoca kim? - Medyum Hocalar - Medyum Geylani